Iets voornemen te veranderen en dat echt DOEN. Makkelijker gezegd, dan gedaan.

Nieuwe dingen starten lukt vaak nog wel. Die eerste training. De gezonde boodschappen in je winkelwagen. De meditatie op je vrije ochtend. Het eerste appje naar die oude vriend om jullie vriendschap nieuw leven in te blazen. Het registreren van de domeinnaam voor dat bedrijf dat je eigenlijk al zo lang wil starten. De lunchwandeling op die dinsdag toen je bewust meer lunchtijd had ingepland.

Maar dan…

Na een, twee, misschien drie herhalingen, vallen we vaak terug in oud gedrag. Niet zo gek. Ons brein houdt namelijk van patronen. 

Waarom? Omdat deze ketens actief zijn in ons brein:

Gedachten -> Overtuigingen -> Emoties -> Gedrag / jouw Werkelijkheid

Deze keten zorgt er niet alleen voor dat we soms dingen doen die we liever niet doen. Of die zelfs slecht voor ons zijn. Deze keten zorgt er óók voor dat we topprestaties kunnen neerzetten. 

Het valt of staat met de gedachten en overtuigingen aan het begin van de keten.

Twee voorbeelden om dit te illustreren:

Voorbeeld 1:

Gedachten:
Deze vriendschap bloedt dood. Net als mijn vorige vriendschap. Ik investeer zoveel en doe zo hard mijn best, maar andersom zie ik weinig gebeuren. Blijkbaar doe ik iets niet goed. Ik vind vriendschap belangrijk, maar vinden anderen dat ook? Vinden mensen mij wel leuk genoeg?

Overtuiging:
Een vriendschap opbouwen is moeilijk. Als je een vriendschap hebt, is het maar de vraag of het blijvend is. Je krijgt meestal niet terug wat je investeert in vriendschap.

Emoties:
Spanning voelen om verbinding met een ander aan te gaan. Onzekerheid in contact. Angst om vriendschap te verliezen. 

Gedrag:
Snel in de verdediging schieten en afstand creëren als de ander iets zegt waar je het niet helemaal mee eens bent. Of juist heel veel contact zoeken en erop aandringen om dingen samen te doen. De ander pleasen en daarmee voorbij gaan aan wat je eigenlijk denkt of zou willen. 

Voorbeeld 2:

Gedachten:
Iedere fout die ik maak, laat me zien wat ik een volgende keer anders kan doen. Daardoor leer ik veel sneller. Iets ‘fout’ doen, is net zo goed een mogelijkheid als iets ‘goed’ doen.

Overtuiging:
Fouten maken is de snelste weg naar verbetering. Fouten maken hoort simpelweg bij het leven.

Emoties:
Enthousiasme en ontspanning rondom het maken van fouten.

Gedrag:
Snelle reflectie op fouten en directe implementatie van nieuw gedrag waardoor groei en succes volgt. 

Emoties roepen op tot Actie

Overtuigingen zijn het gevolg van informatie die je hebt geleerd. Van anderen, op school, in boeken, in je werk. Soms zijn overtuigingen het gevolg van een ervaring. Positief of negatief. Klein of groot. 

Wat de oorzaak achter je overtuiging ook is; zodra de overtuiging er is, draait de keten. Emoties zullen volgen. Soms overduidelijk, soms meer op de achtergrond. Maar ze zullen er zijn. En die emoties roepen op tot actie. 

Met deze keten is niets mis! Sterker nog: De keten werkt op deze manier om jou te beschermen en in beweging te brengen. Emoties roepen op tot actie. Een fantastisch mechanisme van ons brein en lijf! Een automatische reactie ingegeven door je onbewuste overlevingsbrein. 

Merk je echter dat jouw levenslust, energie of gevoel van vrijheid worden belemmerd door de keten die draait? Of dat je niet de resultaten behaalt (op welk vlak dan ook) die je zou willen behalen, dan is het wijs om de keten te veranderen. 

Kijken vanuit je Kern

Om zo’n diepgeworteld patroon te doorbreken zijn er drie belangrijke ingrediënten nodig. Nummer 1 is Bewustzijn. 

Door met afstand te kijken naar je gedachten en emoties, creëer je ruimte voor verandering. Ik noem dit kijken vanuit je Kern.

Kijken vanuit je kern gebeurt vanuit de prefrontale kwabben in de prefrontale cortex van je hersenen. Als je je niet bewust bent van zaken en een keten dus op de automatische piloot draait, gebeurt dit vanuit de hersenstam en het limbisch brein.

Zodra een keten automatisch draait zijn het Limbische brein en de Hersenstam actief. Patronen doorbreken kan vanuit de Prefrontale kwabben.

Het goede nieuws is: Kijken vanuit je Kern kan je Trainen! Bijvoorbeeld door meditatie of mindfulness oefeningen. Door herhaling van dit soort oefeningen wordt je hier steeds beter in. Net zoals je conditie of spierkracht traint door herhaling van trainingsprikkels.

Om je op weg te helpen, geef ik je graag GRATIS toegang tot deze Mindfulness Oefening

Een Schoon Wegdek

Een ander ingrediënt dat nodig is om patronen te doorbreken is een Schoon Wegdek.

Trauma, oude pijnen of ervaringen kun je helen. Pas zodra iets geheeld is, is er vruchtbare grond voor nieuwe ketens. Ik noem dit schoonmaken van het wegdek. Je begint ook niet met het bouwen van een huis op een oneffen ondergrond, vol puin en ander afval. 

Omdat bijna iedereen op één of andere manier te maken heeft met trauma of onverwerkte emoties of ervaringen, geef ik in de begeleidingstrajecten aan mijn klanten vaak Energiesessies.In deze Energiesessies komen het brein en lichaam in een diepe ontspannen staat. In die staat, wanneer het brein ervaart dat het veilig is, kan er heling plaatsvinden.Daarvoor gebruik ik een combinatie van energetisch lichaamswerk en breintraining. Een double whammy!

Doordat mijn klanten in hun verandertrajecten zélf aan de slag gaan met het herprogrammeren van hun mind en lijf, én zij op een dieper niveau helen tijdens Energiesessies, worden patronen doorbroken. En vindt er duurzame verandering plaats. Een ReRun. 

Wil je meer weten over een Energiesessie?

Kom in Actie!

Een derde ingrediënt dat nodig is voor het doorbreken van patronen is bewuste Actie! En dat is nou precies wat we meestal niet doen als we vastzitten in een patroon.

We proberen onszelf naar nieuw gedrag te denken. ‘Als ik het helemaal begrijp en kan verklaren, dán kan ik het veranderen.’ Helaas. Zo werkt het niet helemaal. Onze (onbewuste) overlevingspatronen zijn vaak krachtig. Als je niet bewust een andere afslag neemt, blijf je handelen op de automatische piloot.

Om zo’n diepgeworteld patroon te doorbreken, is er meer nodig dan alleen denken en analyseren.

Neem dat alsjeblieft van me aan. Train je bewustzijn en Kijk vanuit je Kern. Maak het Wegdek schoon. En ga over op Actie. Maar dit keer bewust!

Handel niet langer op de automatische piloot, vanuit een gedachte of overtuiging die jou niet verder brengt. Start met creëeren van een ervaring in lijn met wat jij werkelijk wil. Vanuit je Kern.

Er veranderde geen moer!

Patronen veranderen in je eentje, is best moeilijk. Ik mag het zeggen, want ik heb dat jarenlang geprobeerd. Ik bleef alles analyseren met als gevolg dat het alleen maar drukker werd in mijn hoofd. Er veranderde geen moer.

Tot het moment dat ik de hulp van anderen vroeg en ontving. Soms voor kennis en het vergroten van mijn bewustzijn. Soms voor heling. En soms voor de stap (schop onder m’n kont) naar actie. 

Het risico als je het alleen doet? Alles duurt langer dan nodig. Het is minder leuk. En het risico op gedachten als ‘Veranderen is zo moeilijk’ of ‘Bij mij werkt het anders’ ploppen sneller op. En met een beetje pech start daar weer een nieuwe keten van gedachten, overtuigingen, emoties en gedrag. 

ReRuns maken, vind ik te gek om te doen. Bij mijzelf, maar ook bij anderen. Waarom? Omdat ik houd van groei. Van nieuwe ervaringen en van avontuur. En omdat ik er inmiddels goed in ben.

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat we met z’n allen op een punt in de geschiedenis staan waarin we samen meer bewustzijn en een andere energie kunnen creëren. En dan kun je natuurlijk zeggen; in de geschiedenis van de mensheid is bewustzijn altijd gegroeid. En er waren steeds nieuwe fases. Dat is ook zo. Maar, dit punt in de geschiedenis is een hele bijzonderen omdat er zoveel meer lagen in ons mogen meedoen. Niet meer alleen het fysieke, tastbare en zichtbare. Ook onze energetische kant, onze intuïtie en ware verbinding vanuit onze kern doen (weer) mee.

Maak een ReRun

Ik weet uit eigen ervaring en uit de ervaringen van mijn klanten hoe fijn het is om de vrijheid, ontspanning en levensenergie te voelen die daarmee gepaard gaat. Je krijgt weer 100% beschikking over je energie, focus, fysieke fitheid, mogelijkheden en levenslust. Dat gun ik jou ook. Voor jezelf en de wereld om jou heen.

Benieuwd of een ReRun jou verder kan helpen? Of wat het precies inhoudt?

Boek een GRATIS Kennismakingsgesprek via het contactformulier of bel 0624226506.

We doorlopen jouw eerste vragen. Ik denk met je mee. En samen ontdekken we of een ReRun bij jou past. 

Laat je van je horen?

Lieve Groet!
Marije