Laatste ontdekte ik een beschrijving die samenvat hoe ik hardlopen ervaar. 

‘De pelgrim vindt haar voldoening in de zijwaartse blik en de blik op het mysterie binnenin, terwijl de bergbeklimmer de blik omlaag en naar buiten richt om de diepste kennis te verwerven.’ 

Robert Macfarlane in De levende Berg van Nan Shepherd

In deze beschrijving die Robert Macfarlane geeft in het voorwoord van ‘De levende Berg’ van Nan Shepherd, herken ik mijzelf in de pelgrim.

Al als jong meisje genoot ik volop van het gevoel van hardlopen. Rennen door de bossen, alsof ik een paard was, springend over boomstronken, en dwalend over de kleinste paadjes. Ik maakte volop gebruik van mijn lijf. Ik ervaarde mezelf als onderdeel van de natuur. En ik genoot van de beweging. 

In de jaren die volgden, kwam ik erachter dat ik talent had voor hardlopen. Ik ging wedstrijden lopen op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Geweldige avonturen beleefde ik! En ik leerde in een sneltreinvaart wat wel en niet voor mij werkte. 

De focus op de top, de prestatie an sich, heeft nooit het ultieme gevoel gecreëerd dat ik wel ervaarde tijdens hardlopen zelf. 

De rollende snelheid die ik in mijn hele lijf voelde als ik over de atletiekbaan liep. Als ik opging in de natuur tijdens mijn lange duurlopen in de bossen. Als ik heuveltraining deed en afzag tijdens het samenspel met de bergen of heuvels. Zelfs als ik krachttrainingen deed en ik mijn lichaam sterker voelde worden, of ik tijdens loopscholing mijn lijf op coördinatieve wijze nieuwe bewegingen liet maken. 

Ik was me altijd heel bewust van het samenspel tussen lichaam, geest, energie en natuur. En dat ben ik nog steeds.

Het is alsof ik door het gebruik van een vergrootglas tijdens hardlopen eindeloos veel kennis heb gekregen over mijzelf, maar ook over universele wetten. Wetten die gaan over energie. Toepasbaar op heel praktisch en alledaags niveau, en op een grootser niveau dan je kan voorstellen. (Logisch, als het universeel is ;-)) 

Sport en Spirit lijken op het eerste gezicht misschien niet veel gemeen te hebben, maar juist in het raakvlak tussen de twee ligt enorm veel wijsheid en volop plezier! 

•••

Iedere maand maak ik ruimte voor vier Sport & Spirit Trajecten. Nieuwsgierig of dit wat voor je is? Neem contact met me op!

Fotocredits: @bveth