ZODRA JE JOUW LICHAAM NIET IN BEWEGING BRENGT, KAN JE NIET VERWACHTEN DAT ANDERE ZAKEN IN JE LEVEN ZULLEN VERANDEREN. 

•••

Zodra je het niet voor elkaar krijgt om te bewegen met je lijf, kan je niet verwachten dat er grootste dingen veranderen op andere gebieden in je leven. Denk aan een verandering in je gemoedstoestand, je werk, je relatie, in vriendschappen, bedrijfsresultaten, of in sportresultaten.

Op sportvlak accepteren we doorgaans dat je moet trainen voor resultaat. Buiten het feit dat dit een vrij lineaire gedachtengang is, en dat het bereiken van je volledige potentieel mijns inziens veel multidimensionaler is dan dat, gaat de essentie op voor alle verandering. Namelijk: Energie dient te circuleren. Dus ook in de bewegingen van je lichaam! 

We hebben als mens een lijf. Een lijf dat je zelf, van binnenuit kan vormen. Op een manier zoals jij dat wil. Wat je daarvoor mag doen, is eerlijk luisteren. En vervolgens actie ondernemen. 

En dat is waar het interessant wordt. Want, velen van ons luisteren namelijk niet eerlijk. We hebben onze geest, lijf en gedrag zo geprogrammeerd dat actie, sport of beweging pijnlijk zou zijn. Dat het al snel teveel is. Dat we het vroeger konden, maar nu niet meer. Dat actie altijd pushen betekent. Dat een keer bewegen per week voldoende is. Of dat beweging ‘niets voor mij is’. 

De vraag is: Is dat waar? Of is het iets dat je jezelf hebt wijsgemaakt, vanwege welke reden dan ook?

Bewegen kan altijd. Groots of klein. De vraag is eigenlijk: Wat kies jij?

Door jezelf te verkennen in je diepe verlangens en te voelen welke pijn of angst jou weghoud van fysiek bewegen naar groei, creëer je ruimte voor je Zelf. Ruimte om te ontdekken welke manier van bewegen jij leuk vindt om te doen. Ruimte om te voelen wat actie met jou doet. Je haalt jezelf letterlijk uit de stilstand. En je maakt gebruik van dat prachtige instrument om jou heen: je lichaam.

Is dat alleen maar leuk is? Nee, natuurlijk niet. We zijn op dit moment nog zo geprogrammeerd dat verandering niet altijd leuk is. 

9 van de 10 keer komen er allerlei emoties en gedachten voorbij die niet prettig zijn. Het kan daardoor frustrerend, angstig, akelig, pijnlijk, onzin, of te weinig lijken

Het zijn dié momenten waarop je je emoties mag zien voor wat ze zijn. Je bent namelijk niet je emoties. Je emoties geven alleen maar aan: ‘heey, let op, hier gebeurt iets!’. Durf hier bewust mee om te gaan, en creëer de verandering die jij wenst.

Je zal merken dat je beleving van beweging totaal verandert. Je startpunt voor bewegen is nu namelijk anders. Je beweegt vanuit vanuit jouw kern. Daardoor laat je je lijf en hoofd voor je bewegen in plaats van tegen je. 

•••

INTERESSANT? LUISTER DE MINI-TALK ‘BEWEEG JE LIJF’ HIER