ReRun_Yourself

Vind jij het ook zo fijn om in de natuur te zijn? Niet zo gek. Want, tijd in de natuur doorbrengen blijkt een zeer effectieve manier om je gezondheid te verbeteren en stress te verminderen. 

Het positieve effect van natuur op onze gezondheid is inmiddels in veel studies aangetoont. In 1984 werd dit voor het eerst overduidelijk aangetoond (Ulrich) en gepubliceerd in het toptijdschrift Science. In het onderzoek werd aangetoont dat Amerikaanse patienten die vanuit hun kamer zicht hadden op bomen sneller herstelden van een operatie, dan patiënten met uitzicht op een blinde muur. Het blijkt dat het menselijk lichaam sneller herstelt bij blootstelling aan natuur. 

Groene omgeving

In Nederland is het effect van natuur op onze gezondheid met name onderzocht ten aanzien van onze woonomgeving. Het blijkt dat in een ‘groenere’ omgeving mensen minder klachten ervaren en zij hun fysieke en psychische gezondheid beter beoordelen, dan mensen die in een stedelijke omgeving wonen. Ook de gezondheid van kinderen blijkt positief beïnvloed door een natuurlijke leefomgeving. Onderzoek toont aan dat overgewicht bij kinderen in groene wijken 15% minder vaak voorkomt. Dit blijkt het sterkst het geval bij kinderen uit een laag sociaal economisch milieu. Ook het medicijn Ritalin dat vaak wordt gebruikt bij ADHD wordt in groene wijken 10% minder vaak voorgeschreven, dan bij kinderen in minder groene wijken en een gelijk sociaal economisch milieu.

Natuur terugbrengen in de stad blijkt dus van belang voor onze gezondheid. Wageningen University & Research noemt een aantal positieve effecten op de leefbaarheid van inwoners: Natuur draagt bij aan een optimale ontwikkeling van kinderen. Natuur zet aan tot persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Een groene omgeving zorgt voor beweging (sporten en spelen). Natuur zet aan tot meer sociale contacten. En een groene omgeving blijkt stress te verminderen. 

Stress verminderen

Het gunstige effect van natuur op het herstel van stress werd onlangs opnieuw aangetoont door psychologen van de University of Michigan (2019). Zij ontdekten dat je cortisolspiegel verder zakt naarmate je langer in de natuur of een groene omgeving verblijft. Omdat veel mensen tegenwoordig krap in hun tijd zitten, berekenden  onderzoekers de minimale ‘optimale dosis’ van blootstelling aan natuur. Het bleek dat 20 tot 30 minuten doorbrengen in een groene omgeving zeer effectief is in het verlagen van stress. 

Het gunstige effect van natuur op onze gezondheid kan ook worden toegepast in onze werksituaties. Alleen het kijken naar afbeeldingen van natuur heeft al een positief effect op de gemoedstoestand en het concentratievermogen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research in samenwerking met Fytagoras en een aantal instellingen en bedrijven dat planten op de werkvloer bijdragen aan een hogere luchtvochtigheid, een positievere gemoedstoestand, meer tevredenheid onder medewerkers over hun eigen functioneren en tot minder ziekteverzuim. Ter illustratie: bij mensen die werken in een ruimte met planten daalt het ziekteverzuim van 36% naar 16%. Per jaar betekent dat gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker!

Groene tips

Door een paar simpele ‘groene acties’ in je dagelijks leven, kan je al een groot verschil maken voor jouw gezondheid.: 

  • Zorg voor groen in en om je huis. Weinig ruimte? Wees creatief. Kies bijvoorbeeld voor hangplanten of een kleine moestuinbak op je balkon. 
  • Breng iedere dag minstens 20 tot 30 minuten tijd door in een groene omgeving. Fiets of wandel bijvoorbeeld via een groene route naar of van je werk. Reis je met de auto naar je werk? Parkeer in de buurt van een groene omgeving en stap daar uit. Maak een lunchwandeling door een natuurlijke omgeving. Of zoek voor of na je werk ‘echte natuur’ op (bos, duinen, zee, etc).
  • Plaats planten of afbeeldingen van natuur in je werkruimte. Bespreek dit met je leidinggevende en collega’s en maak er een gezamenlijk project van. Kies mooie planten uit. Hang foto’s van natuur aan de muur. Geen ruimte voor grote veranderingen? Zet een vaasje met bloemen, een vetplantje, of een lijstje met een natuurfoto op je bureau. 

Voer deze tips eens een paar weken uit en check of meer groen in jouw dagelijks leven ook jou een gezonder gevoel geeft, je stress vermindert, en een postievere gemoedstoestand teweegbrengt. 

BRONNEN:

Ulrich, R.S (1984) View through a window may influence recovery from surgery. Science, vol 224, issue 4647, pp 420-421. https://science.sciencemag.org/content/224/4647/420

Frontiers in Psychology;: Hunter M.C.R., Gillespie, B. W., Yu-Pu Chen, S. (2019). Urban nature experiences reduce stress in the context of daily life based on salivary biomarkers. Frontiers in Psychology, 4.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.00722/full

Relatie tussen de hoeveelheid groen in de woonomgeving en de gezondheid van lokale bevolking: De Vries et al., 2003; Maas et al., 2006; Maas et al., 2009a; Van Dillen et al., 2012.

Afbeeldingen natuur en effect gezondheid: overzichten: Driver, Brown & Peterson, 1991; Ten Wolde, 1999.

Wageningen University & Research, Minder ziekteverzuim op de werkvloer? Neem een plant! 

https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/Environmental-Research/show-wenr/Minder-ziekteverzuim-op-de-werkvloer-Neem-een-plant.htm

DIT ARTIKEL SCHREEF MARIJE IN SAMENWERKING MET PITSTOPPOWER

FOTOCREDITS: Bibi Veth